Medicínska veda a dojčenie

29.07.2010 12:44

Na nasledujúcich stránkach uvádzame texty venujúce sa rôznym aspektom prirodzenej výživy dojčiat z pohľadu medicínskej vedy. Stránky sú určené v prvom rade lekárom, sestrám a študentom medicíny, mysleli sme však aj na návštevníkov bez zdravotníckeho vzdelania. Preto sme sa ich snažili písať "ľudským jazykom", podľa potreby sme v zátvorke vysvetľovali pojmy, ktoré by mohli byť laikovi cudzie.

 

Naša ponuka sa skladá z dvoch častí:

 

V prvej uvádzame prehľad vedeckých článkov, zrešeršovaných v internetovskej Public Medline. Prezentujeme na nej scientific evidence (výsledky vedeckého výskumu) zaoberajúce sa zdravotnými, psychologickými a sociálnymi otázkami dojčenia. Texty abstraktov sú v anglickom origináli, relevantné časti textov sú vyznačené odlišnou farbou. Ku každej téme je pripojené krátke zhrnutie v slovenčine.

V druhej časti prestavujeme ucelené články zaoberajúce sa takisto rôznymi témami z oblasti prirodzenej výživy dojčiat. Ide väčšinou o slovenské preklady (v skrátenej verzii) súhrnných vedeckých referátov publikovaných v popredných medicínskych periodikách. 

 

Kontraindikácie dojčenia = stavy, kedy dojčenie nie je možné

Životné prostredie a dojčenie

Alkohol a dojčenie

Fajčenie a dojčenie

Kofeín a dojčenie

Lieky a dojčenie